Luštěniny

Luštěniny mají pověst pokrmu pro chudé. Dnes je tomu jinak. Luštěniny jsou v současné době velikým trendem. Určitě ne bez důvodu! Kromě toho se výborně skladují a v suchém stavu se nekazí.

6 důvodů proč luštěniny jíst:

  • Pro kvalitní zažívání: luštěniny obsahují velké množství rozpustné vlákniny, což je potrava pro střevní mikroflóru (probiotika).
  • Pro kvalitní činnost mozku: vitaminy skupiny B jsou důležité pro zdravé nervy a myšlení. Dokonce velmi účinně pomáhají proti stresu a depresím.
  • Stavební jednotky pro kostru a klouby: luštěniny jsou dobrým zdrojem vápníku a hořčíku.
  • Pro krásu: zinek, který je v luštěninách bohatě zastoupen, je základem pro pevné nehty, krásné vlasy a zdravou pleť.
  • Proti vlčímu hladu: luštěniny díky chromu přispívají k dobře stabilizované hladině krevního cukru.
  • Rostlinná bílkovina: luštěniny jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, tedy tvoří důležitou stavební jednotku svalů. Obzvláště když k luštěninám konzumujeme obilniny, zvyšujeme využitelnou hodnotu bílkovin z obou zdrojů, protože tato kombinace má vhodnější zastoupení důležitých aminokyselin.

Jedna anglická studie s 4 680 účastníky ukazuje, že rostlinná bílkovina také výrazně přispívá ke snížení krevního tlaku. Z čehož vyplývá, že bychom měli luštěniny velmi často zařazovat do našeho jídelníčku.

Podle Tradiční čínské medicíny luštěniny posilují ledviny a jsou zdrojem tzv. postnatální získané energie. Jednoduše řečeno, luštěniny nabíjí životní energií.

TIP pro střední generaci trpící permanentní únavou, vyčerpáním popř. depresemi: konzumujte alespoň 3x týdně luštěniny (cizrna, červená a hnědá čočka, fazole adzuki, bílé a červené) v podobě zeleninových polévek, do kterých vedle jakékoliv zeleniny přidávejte luštěniny a popř. obilniny (ječné kroupy, jáhly, quinoa, rýže), dochucujte bylinkami (i sušenými).

Vedle polévek jsou vhodná obilná rizota z rýže, jáhel, quinoi, kuskusu a bulguru v kombinaci např. s cizrnou a teplou restovanou zeleninou, opět stačí dochutit bylinkami a máté výborný rychlý pokrm plný energie. Luštěniny připravujte také jako pomazánky - fazolové, čočkové nebo cizrnové (hummus).